dimecres, 1 d’abril del 2020

Descobrim el talent de Ramon Bartrina


Hola!

Avui us dono a conèixer a un home amb una gran personalitat, en Ramon Bartrina. Apassionat per la literatura i que ha engrandit la poesia com mai ho haguèssim vist.




A quina edat vas començar a escriure?

Va ser a l'institut, amb 14 o 15 anys quan vaig començar a escriure "coses" fora de les obligacions lectives. Recordo que primer van ser poemes d'humor, utilitzant jocs de paraules. Al cap d'uns anys, abans de la majoria d'edat vaig conèixer persones que també escrivien "coses" (no només poesia, també narrativa). Conèixer persones que també escrivien va reforçar el fet d'escriure més, com també el començar a compartir textos multidireccionalment.


Què és la literatura per a tu?

És una pregunta molt àmplia. La literatura és llegir, molt; escriure, molt; i compartir molt. I actualment el món de la paraula és la meva feina. Imparteixo tallers de poesia, rapsòdia i de poetry slams en instituts de Catalunya; com també tallers de poesia i d'escriptura creativa per adults en centres cívics, biblioteques, museus, bars... Un dels estadis finals del món de la literatura potser és tenir una llibreria, o una editorial. De llibreter encara no n'he treballat mai; però sí en una editorial. Soc un dels socis de l'editorial empordanesa Edicions Tremendes. Fa cinc anys van iniciar aquesta aventura d'editar a autors i autores. Editar l'obra d'una persona és impressionant: tot allò que una persona ha treballat durant temps en un full (o pantalla) i també de forma interna arriba un moment en el que veu la llum. I aquest moment és màgic.




L'espectacle i la poesia van lligades?


No té per què. Hi ha poesia per ser llegida, poesia per ser recitada, poesia per ser llegida i recitada, i poesia que traspassa aquestes fronteres per expandir-se i fusionar-se amb altres arts. Jo entenc la poesia en totes aquestes formes, però la meva poesia, i la poesia que vull tenir aprop és la poesia que transmuta més enllà del poema. Has vist mai fusionar en directe poesia amb música, o amb dansa, o amb il.lustració, o amb circ, o amb teatre... o fins i tot has vist mai un curt d'animació fusionat amb la poesia? Si no ho has vist mai, t'ho recomano, és una altra manera de gaudir la poesia. Com també una altra manera importantíssima, de fer arribar la poesia a les persones que mai s'han interessat per la poesia, molts cops per desconeixença o prejudici. Fernández Mallo es pregunta en el seu llibre "Postpoesia": per què la poesia no ha traspassat la línea de la postmodernitat com sí ho han fet les altres arts?










tps://www.youtube.com/watch?



https://www.youtube.com/watch?v=EjlJBx4BN1c&t=453s





Participant i veient l'alegria en el Poetry Slam... que va ser impressionant... Ens falta atrevir-nos a donar a conèixer el nostre talent?


Estic convençut que tothom té algun "talent" amagat dins seu. I com a talent no em refereixo que hagi de ser estrictament un talent creatiu d'una forma directa. Escriure bé, cantar bé, tocar bé la guitarra poden ser talents però també poden ser aprenentatges.Parlar del talent ompliria moltes pàgines; potser el talent va més enllà de la creativitat, a vegades potser es pot confondre amb "el duende", com deia Lorca: aquella inspiració, aquella transformació que no saps d'on ve però que et fa servir de canal per conectar allò que tenies amagat dins amb la realitat que t'envolta.

El Poetry Slam és una bona manera de fer sortir la poesia d'una altra forma, i tant. Però si no conectes amb el públic que escolta, el text per molt bo que sigui, no tindrà èxit. Això sense oblidar que el Poetry Slam és una competició, i com a tal, et votaran però allò que estàs fent; i si no estàs preparat per això, no t'ho passaràs bé.
Recomano a la gent que tingui ganes de començar a compartir els seus textos que participi en micros oberts, jams poètiques, que vagi a molts recitals i espectacles poètics per aprendre, per conèixer altres poetes i altres maneres de fer i entendre la poesia.








En els teus tallers utilitzes jocs creatius...


Sí. El joc és la manera inicial d'aprendre qualsevol cosa. A part, també és una bona forma de desconectar del dia a dia. Els jocs creatius poden fer sortir paraules, textos, poemes d'una manera que no t'esperaves. M'agrada allunyar de la zona de confort a les persones que venen als tallers.


Llegir només una temàtica literària ens perdem moltes coses...?


Sí, evidentment. Hem d'obrir la ment i experimentar amb temàtiques, estils i formes d'expressió diferents. Has llegit mai una novel.la de terror còsmic, contes pornogràfics, poesia monosil.làbica,...? Prova-ho! Així després podràs saber allò que t'agrada més, el que t'agrada, o el que t'agrada menys.


De quina manera et va influir estudiar Ciències Ambientals?


A Ciències Ambientals toques una mica de tot. Molta ciència: biologia (i les seves branques: genètica, microbiologia, biologia molecular,...) ecologia, geologia, química, física, matemàtiques,... però també dret, economia, informàtica... Aquesta diversitat fa bullir el meu imaginari creatiu per poder parlar sobre temàtiques diverses, com també per intentar definir millor situacions o imatges en els meus textos. He utilitzat el concepte de les funcions matemàtiques per definir com ets a partir de variables diferents; o he utilitzat la fórmula de l'energia fotònica per definir un petó; o la relació entre dues persones a través de l'efecte Fujiwhara.
Però a vegades també m'agrada gratar en la pseudociència per trobar inspiració: la teoria de la Panspèrmia, els efectes del HAARP, ufologia,...


He vist que per a tu les xarxes socials... els vídeos són super importants...



Les xarxes socials formen part de la meva feina. Hi dedico molt de temps cada dia en intentar actualitzar contingut en el web de l'editorial (www.edicionstremendes.com) o en el meu (www.ramonbartrina.com), en l'instagram, facebook, twitter, vimeo, soundcloud... Algunes, però, les tinc una mica abandonades. I sí, estem en un moment on la imatge és molt important en el món digital. La fotografia i el vídeo són una manera ràpida i efectiva de fer arribar el que fas (i també, en part, qui ets) a les persones que et segueixen.

El seu Instagram: @ramonbartrina






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada