diumenge, 28 de juliol del 2013

Conversa amb la joiera i emprenadora Elisabeth Alba



Hola a tots!

Com us vaig dir tindriem una conversa amb l'emprenadora i joiera Elisabeth Alba. Jo la vaig conèixer i és una persona que viu intensament el món de la joieria i creu que se li ha de donar la volta, fer-la propera al públic.
Ha organitzat aquesta fira, que us vaig passar l'enllaç la semana pasada i avui en parlarem entre altres coses.




Tu vas estudiar escultura, com vas entrar en les joies?

A la facultat feia projectes escultòrics per espais urbans i també vaig entrar com alumne destacada al departament de procediments avançats i d'investigació en escultura que en aquell moment havien posat en marxa dos dels professors del departament de escultura de la universitat. Era un departament que estava dintre de la universitat fisícament, però que treballava per entitats externes en diversos projectes.

Treballava en grans dimensions i un cop em vaig llicenciar, a casa no tenia espai per fer grans projectes així que vaig començar a fer les meves maquetes en petit. Al 2000 l'ajuntament de Sabadell em va trucar per participar en una fira d'Art al carrer i allà hi vaig anar jo amb les meves maquetes.

La sorpressa va ser quan em van començar a dir que perquè no feia coses de penjar, que eren molt maques i que les volien portar de penjoll o de braçalets...

Així vaig començar per una banda i per l'altre de totes les restes que quedaven al taller d'investigació quan fèiem fundició amb metalls que agafava i feia joies per a regalar a la familia i a les amigues. Mai hauria pensat que seria el meu mitjà de vida.


DSC_0013.JPG


                                        Aquí la veiem treballar en el seu taller



Tens una galeria a Sabadell organitzant exposicions. Com et va? Suposo que amb molt d'èxit...

Sí, tinc una galeria a Sabadell dedicada a la Joieria Contemporànea, puc dir que no va malament, sempre ens agradaría que fos millor, en aquests temps no ens hem d'encallar, tot costa molt. Però tampoc em queixo.
Faig dues exposicions col.lectives a l'any i cada vegada tenen més acceptació, tant de participació de públic i ventes. Així que sí, considero que mica en mica és tot un èxit.


                               

 
 
Amb qui vas contactar per les jornades de Joieria Contemporànea?
 
Amb les primeres persones que vaig contactar va ser amb els professionals del món de la joieria que jo volia que fessin conferències, perquè sense ells no hi ha jornades, només es quedaria amb un showroom més. I el conjunt de les parts és el que fa diferent aquest esdeveniment.
 
Quan els vaig explicar el projecte els va semblar interessant i després va ser quan vaig posar en marxa aquest mecanimse de organització i llançament de JOYAS ARTE MADRID, només després de tenir el recolzament del professional de prestigi tant en el món de l'Art com en el món de la joieria.
 
 
De què tractaràn les conferències? És per donar una idea a la gent que hi participi i vingui...
 
Doncs per exemple una de les ponències és sobre la evolució de l'home, l'art i la joia en paral.lel, una altre en com està l'art vers la joia fent el paral.lelisme entre la poesía i la literatura.
 
La veritat és que hi haurà gran diversitat de temes, també es tractaràn temes com les publicacions, l'educació, els mas media, blogs, xarxes socials, etc...
 
Segurament ens deixem temes importants sense tocar però el temps no dóna per més i com que esperem que després de les primeres jornades vinguin les segones, les terceres...
 
 
 
Peces de l'Elisabeth
 
 
 
 
Creus que els joiers els servirà per obrir-los portes?
 
Aquesta és la intenció, que serveixi per obrir portes, per crear col.laboracions i sobretot per donar a conèixer el treball fantàstic de tots els participants. A banda de les reflexions a les que ens portaran les conferències i les taules rodones.
 
 
 
Els joiers que s'atreveixin a participar suposo que han de portar un Currículum i fotos de les peces que exposin...
 
Sí, efectivament. Les persones que vulguin participar hauràn d'enviar un breu CV, fotos professionals de les peces perquè després seràn incloses en el llibre. Definició del concepte de les seves peces i fixa técnica. Per saber millor el que han de presentar poden mirar aquí:  http://joyasmadrid.blogspot.com.es/p/participa.HTML
 
Hi ha temps fins el 5 de setembre, després un jurat qualificat farà la selección i a partir del 15 de setembre es farà pública la participación dels artistes seleccionats.
 
 
 
 
 Collar conceptual. Vista. Collar plata y cobre. Elisabeth Alba. Joyería Artística. Joyas de autor, Joyería contemporánea. Joyería conceptual. diseñadora de joyas.JPG
 
 
 
 
Participar és totalment gratuït?
 
És gratuït presentar la teva candidatura per formar part dels seleccionats, ja que hi ha concursos en els que de bon començament ja has de pagar per enviar les tevés peces a selección i no és en aquest cas.
 
Només s'ha d'abonar la cuota de participación si ets seleccionat per participar en el Showroom, ja que llavors s'han de cobrir les despeses (espai, seguro, promoció, etc) que sino es fa una aportació económica no es podrien dur a terme les jornades.
S'ha de pensar que Joyas Arte Madrid està promogut per una associació ATAAC (Associació de Treballs d'Artistes i d'Artesans Catalans) i per a mi com a directora del projecte. No hi ha cap subvenció ni cap suport econòmic de cap tipus. Ja ens agradaria fer-ho gratis.
 
Per altra banda al preu de participación té contres prestacions com ara l'entrada gratuïta a totes les conferències i taules rodones, participación en el llibre/catàleg i disposar de exemplars per a cada participant. Possibilitat de guanyar el premi i tenir prioritat per a la propera edició amb un cost reduït i promocionar la teva obra en exposicions alinees en galeries especialitzades.
 
 
 
Una pregunta molt típica, però hi ha un estil diferent en la joieria que es fa a Barcelona i la que es fa a Madrid? Potser ells són més clàssics...
 
Per començar hem de dir que a Madrid hi ha molt bons joiers de joieria contemporànea, però pensó que a diferència és que a Barcelona és on hi va haver el boom!
A finals dels 80 i a principis del 90 situen Barcelona com a ciutat del disseny per excel.lència a nivel mundial i també en joieria d'autor.
 
Les escoles que recolzen aquesta disciplina així com les associacions i el gremi a Madrid es van quedar dormides en aquells moments. Ara s'estàn fent petits esforços per recuperar el temps perdut i hi ha persones amb moltes ganes i molt d'impuls.
 
També és cert que és molt superior la quantitat de joiers contemporanis que hi ha a Catalunya respecte a Madrid.
 
 
 
Elisabeth Alba. Joyería Artística. Joyas de autor, Joyería contemporánea. Joyería conceptual. diseñadora de joyas.JPG
 
 
 
És la primera vegada que organitzes jornades d'aquest tipus?
 
Sí, és la primera vegada que organitzo unes jornades d'aquestes característiques. Anteriorment he organitzat exposicions a nivell nacional com internacional i gestiono una galeria de joieria contemporànea.
 
 
 
La joieria és un món ocult?
 
No, no pensó que el món de la joieria sigui un món ocult, penso que hi ha molt d'elitisme i amiguisme, però en tots els àmbits, ni més ni menys. És diferent un món tancat que un món ocult. A més hi ha poca información i accessibilitat, poca difusió. Només es dona en uns cercles reduïts que no permetn arribar a més públic, de mica en mica és a on hauriem d'anar a ampliar horitzons, a difondre el treball propi i aliè, del que tots ens en podrem nodrir.
 
 
 
La teva emprenadoria en el món de la joieria et ve de lluny, o va sorgir per atzars de la vida?
 
Com emprenadora, sempre he estat ficada en molts projectes, tant promocionats per mi com per entitats en les que col.laboro o amb persones afins. Sempre ficada en algun lio.
 
El tema de la joieria com ja t'he dit abans va ser una mica fortuït, però de vegades penso que no tant perquè jo de petita volia ser dissenyadora de moda o potser és el destí que m'ha portat a fer dissenys de joies i demà qui sap.
 
Si em preguntes per el avui i ara, en aquest moment no canviaria per res, m'encanta el meu treball, em sento feliç i realitzada. No sóc persona que necessiti grans logros, penso que els petits també són importants i que molts dels petits al final en fan un d'important. Una mica de formiguetes.
 
 
Us dono el correu electrònic d'ella per qualsevol dubte que tingueu per la inscripció.
 
Animeu-vos!
 
 
 
 

diumenge, 14 de juliol del 2013

Conversa amb Susana Negri



 
Hola a tots!

Avui tenim la germana de la Claudia, la Susana Negri. Dona amb molta personalitat. Es veu en el seu rostre i en les seves respostes.


 
 

 
¿Cuándo empiezas a pintar?

Comencé a pintar de manera fortuita a los 15 años, en el taller de un gran maestro argentino, el artista Bernardo Di Vruno.
Allí me di cuento que eso es lo que quería hacer, y a posteriori, empecé estudios académicos en Bellas Artes de Buenos Aires.
En los comienzos me dediqué al dibujo y al grabado, también estudié escenografía. Fue ya en Europa cuando incursiono en la pintura.
Creo que las artes visuales son multidisciplinarias, y que para un creativo no han de existir limitaciones en cuanto a técnicas ni disciplinas. Tengo al menos en concepto, la idea del artista que juega con la mayor cantidad de recursos posibles.



¿Crees que te ayudaron en el desarrollo de tu creatividad?

Lo esencial que aprendí de la mayoría de ellos, es la importancia del estudio de los grandes maestros, la rigurosidad en el conocimiento de las técnicas, que es lo que luego permite la libertad a la hora de trabajar, aquel concepto renacentista de relacionar las disciplinas.

En un mundo donde las profesiones se especializan cada vez más, creo que el artista debe ser un ser que tenga aquella capacidad de curiosear en todas las ramas de la plástica. Luego está claro que por afinidad con el material, se escoge una u otra.

Diría que todos los seres humanos somos creativos, y es más bien el entorno el que nos va limitando, a medida que crecemos y queremos integrarnos en la sociedad, de amoldarnos a ella, vamos dejando de jugar y de soñar, dos elementos fundamentales para crear.
 
 
 
 
¿Qué te ha aportado la escenografía?
 
La escenografía es un trabajo de equipo. La aplicación de varias artes, gente con mucho oficio. Aprendí mucho de los demás, de mis compañeros, y tuve un profesor entonces, el escenógrafo Hugo de Ana, que fue director de escenografía del Teatro Colón de Buenos Aires, maravilloso, de una cultura exquisita y una generosidad enorme al enseñar.



                      
                                               Escenografia de Hugo de Ana.

                                       És preciós!



 Con tus obras captas el movimiento (cosa super difícil). ¿Cómo lo consigues?
 
Me siento básicamente una dibujante. La línea es un elemento fundamental en mi trabajo aunque de pintura se trate. La línea es trazo, pincelada en la pintura. La figura humana es mi objeto de representación por excelencia, para expresar la vida, la energía, el mundo...
Una línea que surca un plano, es ya por sí, dirección, energía, movimiento.


 
 
Antes de hacer un cuadro tienes el tema y la imagen de lo que harás posteriormente?
 
Normalmente tengo una idea y un tema previos, del cual realizo bocetos antes de decidir que soporte y materiales utilizaré.
Cuando la idea está planteada en la tela o madera, y comienza a tomar forma la idea original, sucede lo que hace que el arte sea realmente sorprendente: empieza a manifestarse la obra, pidiento aquí o allá, eliminando, gritando la ausencia de un color o plano, expresando algún exceso. La obra cobra vida propia y tiene sus demandas.
 
 
El artista tiene que romper los modelos que nos han inculcado: pintura, dibujo, escultura?
 
Bueno, no creo que se "tenga" que romper. Pocos fueron los llamados a cambiar, revolucionar, el mundo del arte, y en su totalidad se trató de artistas que tuvieron un enorme dominio de las técnicas y unas vida singulares.
 
Las nuevas tecnologías nos permiten incorporar otras herramientas a las ya existentes. El arte digital es un ejemplo.
 
Hemos tenido muchas décadas de una enorme permisividad con lo superficial, la falta de conocimiento, la sobrevaloración de lo decorativo, del mercado en detrimento de la calidad, de la filosofía, de lo que realmente significa ARTE.
 
 
 
 


 
¿El azar es importante para realizar cualquier creación artística?
 
El azar el importante para todo, creo yo. Aporta el elemento sorpresa. Aunque como desconocemos absolutamente de que se trata de azar, puede que en realidad sea algo pactado ya en algún sitio, mundo o dimensión, y que estaba allí esperando que generáramos las condiciones para que se manifestara.


¿Según que soporte utilices la obra ya tiene su discurso?

No. Más bien diría que la elección del soporte es meramente para facilitar el discurso. Se trata de elegir con que instrumentos tocamos una pieza, pero los instrumentos no modifican la partitura.



 
Mi primera impresión al ver tus obras es que el cine te ha influido mucho, no?
 
Sí! Fui adicta al cine en un tiempo. Mi preferido: Federico Fellini.
 
Me influye en concepto de escena. Me gusta que mis personajes transcurran "en", a modo de obra teatral.


Los artistas que te han influido...

A pesar de tener una condición bastante ecléctica, me siento profunadamente expresionista.

Aparte de mis maestros presenciales, y no quiero dejar de nombrar a uno muy especial, por quien además tuve un enorme cariño, el escultor argentino Pablo Edelstein, Kokoschka, Schiele, Munch, Freud, y  por supuestro Picasso, me sirven permanentemente de inspiración y aprendizaje.

Un ejemplo de artista que siempre me conmovió, admiro profundamente y encarna aquellos valores a los que antes aludía, es la pintura, escenógrafa, escultora y mil etcéteras, la argentina Renata Schussheim.

Diría que esta última me he influido especialmente.









                      









Escultura de Pablo Edelstein                                             Pintura de Renata Schussheim



Leyendo tus respuestas como las de tu hermana Claudia percibe que vuestro país (Argentina) está lleno de artistas, y que esto forma parte de su manera de ser, que no se enseña sino que se lleva en las venas...

Mmm... agradezco esa consideración, pero me parece que como en todas partes, hay de todo.

Claudia proviene del mismo entorno. Tenemos casi la misma escuela, pero no me atrevería ni para bien ni para mal, a incluir a todo el país en esto.

Si es verdad que hay muchos artistas relevantes en Argentina en todas las disciplinas. Era solo una especulación, pero me imagino que la variadísima inmigración europea que llegó allí proveniente de guerras o simple espíritu aventurero, la mezcla de culturas, las distintas formas de ver el mundo, son un excelente caldo de cultivo para la creación.

Soy creyente de que las mezclas de razas, y culturas mejoran la especie, y con ella el arte.

divendres, 5 de juliol del 2013

Conversa amb Claudia Negri



Hola a tots!

Com us vaig dir tindriem una conversa amb la Claudia Negri. Ja veureu que és persona que viu l'Art amb tota intensitat, és persona molt culta i el diàleg amb ella ha sigut molt fluïd.





¿Cuándo viste que querías comunicar a través del Arte? Porque se establece un diálogo muy íntimo. Es así?

Hola Patricia, te cuento que la escultura se llama Mamboretá, que es el nombre guaraní del macho de la mantis religiosa, un insecto, también llamado tatadiós.

En este caso surgió a partir de una rama trípode de un árbol que podé en mi casa, y que conservé largo tiempo sabiendo que se convertiría en algo... Comencé dibujando la rama, me dejé envolver por la sugestión, que es algo que considero muy importante a la hora de crear. Y sí, se estableció un diálogo entre ambas, comencé a agregar partes, compensar, darle "forma", hasta que apareció un ser extraño, medio extraterrestre, dinosario, insecto: Mamboretá.


¿Cómo entraste en el mundo de la mantis religiosa y que te atrajo de ella?

No es que tuviera una especial atracción por la mantis religiosa, aunque es verdad que es un bicho singular. Simplemente la forma que iba adquiriendo la escultura me trajo el recuerdo y pasó a ser una suerte de inspiración, pero en absoluto mi idea fue representarla. Se me apareció el nombre de Mamboretá, que se utiliza en mi tierra (Argentina), y a partir de ahí me dejé llevar. Es decir que más que entrar yo en el mundo de las mantis, ella entró en el mío.








              














¿Cuál es el significado del Mamboretá?

Significado de mamboretá: Nombre genérico de varias especies de insectos carnívoros de la misma familia que la mantis religiosa. Se caracterizan por tener el cuerpo muy fino, de color verdoso, la cabeza triangular, el primer segmento del tórax muy largo y movible y patas anteriores prensibles, con las que cazan y devoran otros insectos.


Supongo que te deben fascinar las figuras africanas...

Me encantan las esculturas africanas, el arte precolombino, el arte "primitivo", por la fuerza de la síntesis y la expresión. Otra frase que me encanta, y que es aplicable a la escultura (y a todo) es "Menos es más".




¿Has tenido algunos artistas que te hayan influido?

Muchos artistas me conmueven: Miguel Ángel y sus esclavos inacabados, Rodin, Bourdelle, Brancusi, Giacometti, Henry Moore, M. Marini, y un largo etc.



 
                          Aquí tenim un "esclau inacabat de Miquel Àngel"... Impressionant!


¿Tus obras salen de manera espontánea o son fruto de de muchas horas de trabajo?

En el proceso de la obra tuvo su período de contemplación, donde me dejé "empapar" por la forma y lo que me generaba, y la ejecución, que fue más dinámica. Suelo trabajar de esta forma, de una manera visceral, desordenada, a veces caótica en un principio, y luego intento elaborar ese primer impulso, enriquecerlo, pero tratando de no matar la espontaneidad de la impronta, cosa bastante difícil de conseguir.

¿Cuándo supiste que estaba acabada?

Con respeto al acabado, cito la frase de Leonardo, "una obra no se termina, se abandona". Creo que hay un momento en el que te das cuenta de que ya no hay nada más que hacer; aunque podrías seguir, no le aportarías nada de nuevo. Es la sensación de que ya está.





 ¿La naturaleza es la máxima inspiración para el hombre?

Creo que la naturaleza es la gran inspiradora, y nosotros también somos naturaleza, no sólo es lo que está ahí afuera y podemos apreciar, sino también lo que albergamos en nuestro interior: nuestros sueños, nuestros deseos y también nuestros miedos.

Siendo tu profesora, cómo transmites a los alumnos tu pasión por el Arte?

Comencé a dibujar a los 11 años en un taller que sigo recordando como el origen de esta necesidad de expresar; tuve muy buenos maestros a lo largo de mis estudios y supongo que también eso influyó en mi vocación por la docencia, que desempeño desde hace más de 20 años.
A mis alumnos intento transmitirles lo mejor que puedo aquella fascinación que yo sentí cuando me metí en este mundo, alentándolos a sumergirse en algo maravilloso e inagotable, donde cada ser es único.