divendres, 26 d’abril del 2013

Fotos poètiques de Sant Jordi



Hola a tots,

Avui us envio un parell de fotos atípiques de Sant Jordi. Una que defineix el romanticisme i l'altre d'explosió vital.








Espero que us agradin...


dimecres, 10 d’abril del 2013

Entrevista amb Manel Bielsa

                                    Nº 3
                                       (Abril 2013)


Avui donarem a conèixer a un gran home, en Manel Bielsa. Ell estima l'Art i ho dóna a conèixer arreu allà on va. Girona l'enamora, es coneix cada racó, cada exposició... està al dia de tot!!

Amb la seva "càmera" fotografiant cada instant pictòric irrepetible.






Què et va cridar a dedicar-te en el món de l'Art?


De nen, amb 4 o 5 anys, el meu pare em va ensenyar a dibuixar, la mare em desplegava les paperines de la compra i dibuixava, fins foradar el paper. Sempre m'ha agradat el dibuix.


Amb l'associació A d'Art voleu arribar a tots els públics de manera espontànea?


Jo formo part de A d'Art desde fa un parell d'anys. L'associació va sorgir entre estudiants d'Història de l'Art. Som una associació que compartim i treballem els projectes entre tots. De fet, aquest any sóc el president perquè els estatus fundacionals es va decidir que els "carracs" oficials es tenien que decidir cada any perquè tots tinguessim l'oportunitat de contribuir a l'esforç comú.


Com vas entrar a Domèstica? Quina va ser la reacció del ciutadà?


Jo vaig participar amb ells precisament a Domèstica, aquell any era el segon d'escultura amb la Ció Abellí i tenia unes quantes obres bastants "decents" i em sentia orgullós, i per una amiga en comú em vaig assebentar de Domèstica i les vaig exposar en un menjador, vaig voler estar present els dos dies i va ser GENIAL, era el contacte de l'artista amb el públic, però d'una manera natural, planera, autèntica, parlava amb la gent, podia compartir, podia comentar la meva obra, podia rebre impressions, ho vaig trobar increïble, tot i que normalment els artistes no solen estar presents, però per a mi va ser una gran experiència.

La reacció del visitant és especial, diferent, veuen art en llocs quotidians, com si fos casa seva, no són obres en sales d'Art o Museus, les pots observar amb tota tranquil.litat i temps del món.
També hi ha una raó al meu entedre, especial, ja que pots trobar art de moltes formes diverses: pintura, escultura, video, música, perfomance, fotografia, instal.lacions, teatre, dansa... dins un mateix espai.




Les noves tècniques pictòriques a partir de la informàtica estàn canviant l'Art?
 
Fa poc precisament vaig mantenir una conversa sobre pintura sobre si pintar amb pinzell o amb un medi informàtic. Alguns defensaven el tacte i el pes del pinzell en contra de la impersonalitat de l'ordinador. Jo no estic ni en favor ni en contra, però crec que cap artista, en aquest cas pintor, avui dia seria capaç o pintaria si es tingués que moldre els pigments, fabricar les pintures, preparar les teles com els artistes a l'antiquitat feien, inclús ells tenien ajudants o aprenents.

Avui un pintor "clàssic" obre un tub i pinta sense necessitat de saber com es fabrica la pintura. Les noves tecnologies són un medi més a l'abast de la creació, com ho és la imatge digital o la música amb mitjans electrònics.


Què és per a tu un artista?

Un artista, de l'Art que sigui, és un creador que té la necessitat de crear i tindria que poder viure del seu art.


Com veus el món de l'Art, hauria de sortir més als mitjans de comunicació?


L'Art, per desgràcia nostra, és un negoci, un enorme negoci, en el que l'artista és el "treballador" i que en la majoria dels casos és qui menys profit econòmic en treu.
Per als Mitjans de Comunicació, l'Art no és noticia, sino és per una exposició, un festival, un concert, un espectacle, un llibre, el llançament d'un disc, etc... que no sigui promocionat per les empresses implicades en el negoci.
Jo no tinc la solució del problema, és una de les moltes coses que tenim que canviar entre tots.



Amb totes les activitats que feu a la ciutat, Girona s'ha transformat?


Girona és "complicada" com ho és qualsevol ciutat en que la gent es coneix i les relacions humanes són molt properes i estretes.

Ara per ara només hi ha una Sala d'Art privada, la resta (i n'hi han hagut moltes) han desaparegut per manca de clients.  Això indica una escassetat d'educació cultural per part de la ciutadania, malaltia molt estesa al nostre país, l'educació "humanista" és inexistent, la música, la pintura, el teatre, la dansa, són assignatures pendents dins el món educatiu. La societat mira al futur amb "ulls tecnològics" i la resta són "passatemps" de cap de setmana o poca cosa més.

És curiós, quan viatgem visitem exposicions, museus, anem al teatre o concerts i a casa nostra molts no han visitat el museu d'Art i si m'apureu mai han anat al teatre.

Girona té molta inèrcia i costa fer canvis, però no només nosaltres, moltes associacions estem treballant perquè el món cultural sigui més "real" i "participatiu".
Un ajuntament o unes institucions tenen les mans "lligades" i molts "compromisos" i a vegades costa que escoltin les necessitats dels ciutadants, i per desgràcia la política és un món cada vegada més aliè a les persones. 
Crec que sí, Girona va canviant lentament, però espero que sigui de forma imparable.


Les xarxes socials són bàsiques en aquests moments?


Crec que les xarxes són un medi més, de fet un gran medi per donar-te a conèixer com artista, blog, web, "facebook", etc... és una forma d'arribar a més gent i més lluny, el món canvia, i el de l'art també, la pintura, la música, la imatge, l'escriptura, han canviat
en la forma de "fer" i de "mostrar-se". Són medis que l'artista té per expressar el seu art.


 Participaràs en el dia Internacional de l'Art?

Sí, jo també participo amb el meu grup d'artites creat l'any 2005. El grup es diu "Perdidos en el d'Espacio". Crearem escultures al pati de la Casa de Cultura de 16 a 18 h i farem un concurs de mainada fins als 14 anys per re-crear la nostra mascota. El premi serà material adient a l'edat del guanyador o una obra d'Art d'un dels nostres membres.