diumenge, 28 de juliol de 2013

Conversa amb la joiera i emprenadora Elisabeth AlbaHola a tots!

Com us vaig dir tindriem una conversa amb l'emprenadora i joiera Elisabeth Alba. Jo la vaig conèixer i és una persona que viu intensament el món de la joieria i creu que se li ha de donar la volta, fer-la propera al públic.
Ha organitzat aquesta fira, que us vaig passar l'enllaç la semana pasada i avui en parlarem entre altres coses.
Tu vas estudiar escultura, com vas entrar en les joies?

A la facultat feia projectes escultòrics per espais urbans i també vaig entrar com alumne destacada al departament de procediments avançats i d'investigació en escultura que en aquell moment havien posat en marxa dos dels professors del departament de escultura de la universitat. Era un departament que estava dintre de la universitat fisícament, però que treballava per entitats externes en diversos projectes.

Treballava en grans dimensions i un cop em vaig llicenciar, a casa no tenia espai per fer grans projectes així que vaig començar a fer les meves maquetes en petit. Al 2000 l'ajuntament de Sabadell em va trucar per participar en una fira d'Art al carrer i allà hi vaig anar jo amb les meves maquetes.

La sorpressa va ser quan em van començar a dir que perquè no feia coses de penjar, que eren molt maques i que les volien portar de penjoll o de braçalets...

Així vaig començar per una banda i per l'altre de totes les restes que quedaven al taller d'investigació quan fèiem fundició amb metalls que agafava i feia joies per a regalar a la familia i a les amigues. Mai hauria pensat que seria el meu mitjà de vida.


DSC_0013.JPG


                                        Aquí la veiem treballar en el seu tallerTens una galeria a Sabadell organitzant exposicions. Com et va? Suposo que amb molt d'èxit...

Sí, tinc una galeria a Sabadell dedicada a la Joieria Contemporànea, puc dir que no va malament, sempre ens agradaría que fos millor, en aquests temps no ens hem d'encallar, tot costa molt. Però tampoc em queixo.
Faig dues exposicions col.lectives a l'any i cada vegada tenen més acceptació, tant de participació de públic i ventes. Així que sí, considero que mica en mica és tot un èxit.


                               

 
 
Amb qui vas contactar per les jornades de Joieria Contemporànea?
 
Amb les primeres persones que vaig contactar va ser amb els professionals del món de la joieria que jo volia que fessin conferències, perquè sense ells no hi ha jornades, només es quedaria amb un showroom més. I el conjunt de les parts és el que fa diferent aquest esdeveniment.
 
Quan els vaig explicar el projecte els va semblar interessant i després va ser quan vaig posar en marxa aquest mecanimse de organització i llançament de JOYAS ARTE MADRID, només després de tenir el recolzament del professional de prestigi tant en el món de l'Art com en el món de la joieria.
 
 
De què tractaràn les conferències? És per donar una idea a la gent que hi participi i vingui...
 
Doncs per exemple una de les ponències és sobre la evolució de l'home, l'art i la joia en paral.lel, una altre en com està l'art vers la joia fent el paral.lelisme entre la poesía i la literatura.
 
La veritat és que hi haurà gran diversitat de temes, també es tractaràn temes com les publicacions, l'educació, els mas media, blogs, xarxes socials, etc...
 
Segurament ens deixem temes importants sense tocar però el temps no dóna per més i com que esperem que després de les primeres jornades vinguin les segones, les terceres...
 
 
 
Peces de l'Elisabeth
 
 
 
 
Creus que els joiers els servirà per obrir-los portes?
 
Aquesta és la intenció, que serveixi per obrir portes, per crear col.laboracions i sobretot per donar a conèixer el treball fantàstic de tots els participants. A banda de les reflexions a les que ens portaran les conferències i les taules rodones.
 
 
 
Els joiers que s'atreveixin a participar suposo que han de portar un Currículum i fotos de les peces que exposin...
 
Sí, efectivament. Les persones que vulguin participar hauràn d'enviar un breu CV, fotos professionals de les peces perquè després seràn incloses en el llibre. Definició del concepte de les seves peces i fixa técnica. Per saber millor el que han de presentar poden mirar aquí:  http://joyasmadrid.blogspot.com.es/p/participa.HTML
 
Hi ha temps fins el 5 de setembre, després un jurat qualificat farà la selección i a partir del 15 de setembre es farà pública la participación dels artistes seleccionats.
 
 
 
 
 Collar conceptual. Vista. Collar plata y cobre. Elisabeth Alba. Joyería Artística. Joyas de autor, Joyería contemporánea. Joyería conceptual. diseñadora de joyas.JPG
 
 
 
 
Participar és totalment gratuït?
 
És gratuït presentar la teva candidatura per formar part dels seleccionats, ja que hi ha concursos en els que de bon començament ja has de pagar per enviar les tevés peces a selección i no és en aquest cas.
 
Només s'ha d'abonar la cuota de participación si ets seleccionat per participar en el Showroom, ja que llavors s'han de cobrir les despeses (espai, seguro, promoció, etc) que sino es fa una aportació económica no es podrien dur a terme les jornades.
S'ha de pensar que Joyas Arte Madrid està promogut per una associació ATAAC (Associació de Treballs d'Artistes i d'Artesans Catalans) i per a mi com a directora del projecte. No hi ha cap subvenció ni cap suport econòmic de cap tipus. Ja ens agradaria fer-ho gratis.
 
Per altra banda al preu de participación té contres prestacions com ara l'entrada gratuïta a totes les conferències i taules rodones, participación en el llibre/catàleg i disposar de exemplars per a cada participant. Possibilitat de guanyar el premi i tenir prioritat per a la propera edició amb un cost reduït i promocionar la teva obra en exposicions alinees en galeries especialitzades.
 
 
 
Una pregunta molt típica, però hi ha un estil diferent en la joieria que es fa a Barcelona i la que es fa a Madrid? Potser ells són més clàssics...
 
Per començar hem de dir que a Madrid hi ha molt bons joiers de joieria contemporànea, però pensó que a diferència és que a Barcelona és on hi va haver el boom!
A finals dels 80 i a principis del 90 situen Barcelona com a ciutat del disseny per excel.lència a nivel mundial i també en joieria d'autor.
 
Les escoles que recolzen aquesta disciplina així com les associacions i el gremi a Madrid es van quedar dormides en aquells moments. Ara s'estàn fent petits esforços per recuperar el temps perdut i hi ha persones amb moltes ganes i molt d'impuls.
 
També és cert que és molt superior la quantitat de joiers contemporanis que hi ha a Catalunya respecte a Madrid.
 
 
 
Elisabeth Alba. Joyería Artística. Joyas de autor, Joyería contemporánea. Joyería conceptual. diseñadora de joyas.JPG
 
 
 
És la primera vegada que organitzes jornades d'aquest tipus?
 
Sí, és la primera vegada que organitzo unes jornades d'aquestes característiques. Anteriorment he organitzat exposicions a nivell nacional com internacional i gestiono una galeria de joieria contemporànea.
 
 
 
La joieria és un món ocult?
 
No, no pensó que el món de la joieria sigui un món ocult, penso que hi ha molt d'elitisme i amiguisme, però en tots els àmbits, ni més ni menys. És diferent un món tancat que un món ocult. A més hi ha poca información i accessibilitat, poca difusió. Només es dona en uns cercles reduïts que no permetn arribar a més públic, de mica en mica és a on hauriem d'anar a ampliar horitzons, a difondre el treball propi i aliè, del que tots ens en podrem nodrir.
 
 
 
La teva emprenadoria en el món de la joieria et ve de lluny, o va sorgir per atzars de la vida?
 
Com emprenadora, sempre he estat ficada en molts projectes, tant promocionats per mi com per entitats en les que col.laboro o amb persones afins. Sempre ficada en algun lio.
 
El tema de la joieria com ja t'he dit abans va ser una mica fortuït, però de vegades penso que no tant perquè jo de petita volia ser dissenyadora de moda o potser és el destí que m'ha portat a fer dissenys de joies i demà qui sap.
 
Si em preguntes per el avui i ara, en aquest moment no canviaria per res, m'encanta el meu treball, em sento feliç i realitzada. No sóc persona que necessiti grans logros, penso que els petits també són importants i que molts dels petits al final en fan un d'important. Una mica de formiguetes.
 
 
Us dono el correu electrònic d'ella per qualsevol dubte que tingueu per la inscripció.
 
Animeu-vos!
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada